Elektrische auto laden, wat komt erbij kijken?
Het grootste verschil met een brandstofauto is dat je met een elektrische auto met een volle accu een kortere afstand kunt afleggen. Je moet dus vaker laden. Hoe lang het laden duurt hangt af van de manier van opladen, de accucapaciteit, de mate van restcapaciteit en de omvormer van de auto. Tegenwoordig zijn er veel mogelijkheden om de auto snel(ler) te laden. Benieuwd hoe het opladen van de elektrische auto werkt? Hier kom je meer te weten over de diverse stappen.
Manieren van laden van je elektrische auto
In de basis zijn er drie manieren hoe je jouw auto kunt opladen: thuis laden, via openbare oplaadpunten of bij snel laadstations. Tip: vergelijk ook de tarieven van de diverse laadmanieren, dit kan zeker interessant zijn. Vooralsnog is opladen via een eigen laadpunt het voordeligste, omdat dan alleen de elektriciteitskosten in rekening worden gebracht. De tarieven bij openbare punten en bij snel laadstations kunnen onderling verschillen. Hieronder staan de verschillende manieren van laden toegelicht:
Thuis laden via een eigen laadpaal
Heb je thuis ruimte om je auto op eigen terrein te parkeren? Bijvoorbeeld een garage of oprit? Dan is thuis laden een optie. Je kunt dan een eigen laadpaal laten installeren. Via dit laadpunt, aangesloten op een apart losstaande groep, kun je zonder risico 3.7 kW, 11 kW of wel 22 kW AC (Alternating Current) laden. Bij Multilease is het mogelijk om je laadpaal mee te leasen met je leaseauto. Wil je hierover meer informatie? Neem dan contact met ons op.
Openbaar laden bij een (semi-) openbaar laadpunt
De laadinfrastructuur in Nederland is goed ontwikkeld, je vindt overal wel (semi-) openbare laadpunten. Aan de openbare weg, maar ook bij bedrijven, winkelcentra en parkeergarages. Als bedrijf kun je er ook voor kiezen om op je privé terrein een oplaadpunt te plaatsen. Zo hebben jouw medewerkers altijd een mogelijkheid om de elektrische leaseauto op te laden.
Opladen bij openbare laadpunten kan standaard en versneld (niet te verwarren met snel laden). De openbare punten zijn krachtstroomaansluitingen (400V en 16A) en leveren doorgaans tot 11kW. Omdat elektrische auto's afhankelijk zijn van de capaciteit van de omvormer, kan niet iedere elektrische auto met dit vermogen laden. Bij de openbare laadpunten kun je terecht met een laadpas.
Snelladen
In Nederland zie je ze al vaak langs de snelweg, de snellaadstations. In de rest van Europa neemt het volume ook toe. Bij snel laden wordt de energie met een hoger voltage en een hogere spanning (ampère) in de accu gebracht, een elektrische auto met een accu van 24 kW kan zo in 20 tot 30 minuten opladen tot 80 procent batterijcapaciteit.
Let op: bij een aantal elektrische auto's, bijvoorbeeld de hybride auto's (Mitsubishi Outlander uitgezonderd), is snelladen niet mogelijk. De accu van de auto kan dit niet aan.
Verschillende laadkabels en stekkers
Voor het laden van de auto maak je gebruik van een laadkabel met een stekker. Bij de elektrische auto's die in Nederland rijden zijn er drie soorten stekkers die je het meeste tegenkomt:
- AC stekker (Mennekes)
- CCS stekker (veel gebruikt bij Duitse auto's)
- CHAdeMO stekker (veel gebruikt bij Aziatische auto's)
Bij thuis laden en openbaar laden gebruik je de kabel en stekker die bij de auto hoort. Bij snel laadstations gebruik je niet je eigen laadkabel, maar de kabel van het laadstation. Hier zijn meerdere stekkers beschikbaar om snel te kunnen laden. Tip: let op dat je de juiste stekker hiervoor gebruikt.
Laadpas
Naast de laadkabel en de stekker heb je een laadpas nodig om te kunnen laden. Met de pas meld je de auto aan en af voor het laden en worden de kosten verrekend. Ook hier zijn verschillende aanbieders voor, bij Multilease kun je kiezen uit meerdere soorten passen, waaronder MultiTankcard laadpas en de Eneco laadpas. De passen kunnen zowel voor openbaar laden als snel laden worden gebruikt, in binnen- en buitenland.
Laadinfrastructuur, waar kun je het beste laden
Voor woon-werk verkeer weet je vaak binnen no-time waar je het beste kunt laden, hoe lang dit duurt en hoeveel het kost. Ga je met de auto verder van huis, dan is onze tip om vooraf te bekijken waar en hoe je kunt laden en wat de kosten zijn. Niet alleen bij reizen naar het buitenland, maar ook in Nederland. Houd bij het uitstippelen er ook rekening mee dat laadpunten bezet of defect kunnen zijn. Inmiddels zijn er veel handige tools beschikbaar waarmee je deze informatie makkelijk en snel kunt bekijken.
Bekijk ook de veelgestelde vragen over Elektrisch Rijden met antwoorden op vragen over de laadpas, punten en meer.