Wel of niet bijtellen van de leaseauto
Hoera! Je krijgt een auto van de zaak. Ga je bijtellen of niet? Deze keuze kun je eigenlijk één keer per jaar maken. Wat is handig om te weten en waar kun je op letten. Lees het hieronder. Blijf je met de vraag worstelen, leg jouw situatie dan aan ons voor. Wij geven jou graag advies.
De zakelijke leaseauto bijtellen, wanneer wel en wanneer niet
De keuze om wel of niet bijtellen is in de basis eigenlijk simpel. Mag je de auto ook voor privégebruik gebruiken, maar rij je eigenlijk niet meer dan 500 privékilometers per jaar met deze auto? Omdat je ook nog een (grotere) privéauto voor de deur hebt staan waar wel alles in past én die de caravan kan trekken of omdat je partner ook een auto van de zaak heeft waarmee wel wordt bijgeteld? Kies er dan voor om niet bij te tellen. Let op: je moet wel kunnen aantonen dat je onder die 500 kilometers blijft. Lees hieronder hoe je dit kunt doen. Is dit allemaal niet voor jou van toepassing en heb je aan 500 kilometers echt niet genoeg, dan is bijtellen een interessante optie. Oh ja, handig om te weten: woon-werk kilometers worden in dit geval gezien als zakelijke kilometers!
Wanneer voor bijtelling kiezen: drie momenten
Je kunt eigenlijk maar op een paar momenten besluiten of je wel of niet gaat bijtellen. De keuze die je maakt geldt tot het eind van het kalenderjaar, tussendoor wisselen is geen optie.
Moment 1: bij de eerste zakelijke leaseauto
Bijtellen doe je over het gehele jaar. Dus al krijg je aan het eind van het jaar een nieuwe auto, dan wordt de bijtelling vastgesteld over het gehele jaar. Krijg je in oktober een auto en rij je die drie maanden 300 privékilometers, dan wordt er gekeken naar wat je in verhouding over het hele jaar zou hebben gereden. 300 kilometer over 3 maanden vertaalt zich naar 1200 kilometer op jaarbasis. Dit is meer dan de 500 privékilometers. Je betaalt over de periode dat je de auto in gebruik hebt. Besluit je dat je de auto niet privé wilt gebruiken? Vul dan de "Verklaring geen privégebruik" in bij de Belastingdienst.
Moment 2: bij een nieuwe werkgever
Tel je bij je huidige werkgever niet bij, maar wil je dit bij je nieuwe werkgever wel gaan doen of andersom? Dit kan, meld dit dan bij de Belastingdienst. Let wel op, het maximale aantal privékilometers wordt berekend naar rato van de maanden dat je bij die werkgever werkt. Als je bijvoorbeeld per 1 juli in dienst treedt, mag je tot en met december dus maximaal 500/12 x 6 = 250 privékilometers rijden.
Moment 3: bij een nieuw kalenderjaar
Een nieuw jaar, nieuwe kansen. Bij een nieuw kalenderjaar kun je er sowieso voor kiezen om wel of niet bij te tellen. Geef dit op tijd aan bij jouw werkgever en bij de belastingdienst met het formulier "Verklaring geen privégebruik".
Privékilometers bijhouden met een rittenregistratie
Tel je niet bij, dan moet je kunnen aantonen dat je onder die 500 privékilometers blijft. Er zijn verschillende manieren voor. Je kunt kiezen om een 'Verklaring geen privégebruik' te ondertekenen, dit formulier is te verkrijgen bij de Belastingdienst. Een andere manier is om een sluitende kilometerregistratie bij te houden. Met pen en papier is niet meer van deze tijd (alhoewel dit wel mag), er zijn tegenwoordig allemaal handige tools voor. Let op dat ze wel voldoen aan de normen van de Belastingdienst en zijn goedgekeurd door Stichting Keurmerk Ritregistratiesystemen, zoals onze app Multilease Connected. Om de app te gebruiken wordt car telematica ingebouwd, waarna alle ritten snel en eenvoudig bij te houden zijn.
Heb je een vraag over bijtelling?
Bel ons op 088 088 0525 of laat hieronder een berichtje voor ons achter.